25TH Open Systems Days
Croatian Linux Users’ Conference

19 - 20 APRIL 2018

FER, Zagreb, Croatia

"HEPEK", New name for IOT - fun talk & www.hepek.ba

Summary

Magična riječ HEPEK godinama je korištene kao ime za sve ono što nema svoje ime i što nije moguće opisati u jednoj riječi. U isto vrijeme, svi koji je čuju, nepogriješivo su razumjevali na šta se misli u datom trenutku.

[kratki slajd prikaz situacije u kojoj je Top Lista Nadrealista primjenjivala hepek]

Konačno, preko 25 godina nakon što se pojavila u skeču kultne TV zabavne emisije "Top Lista Nadrealista", čini se kao da je vrijeme i tehnologija stasala za konkretiziranje značenja riječi HEPEK.

HEPEK je sve što je uvezano i komunicira sa svojim okruženjem, Razmjenjuje informacije, miri ljude, olakšava život i posao i pritom još pruža nevjerovatan uvid u naš život. (aludiranje na novi val sigurnosnih problema koji se već dešava radio IOT-a)

HEPEK je novo ime za IOT

Moja mala primjena i prvi uređaj koji je labeled sa imenom HEPEK, nastala je pod čudnim okolnostima, prilikom duboke zamišljenosti, sjetio sam se praktično u isti momenat tri stvari .. možta i četri...

Sjedeći i obavljajući uobičajene ljudske potrebe, sjetio sam se da moram napraviti strašno zahtjevan manevar za moje gabarite, pustiti vodu iz okreta, sjedeći, te u isto vrijeme mi je na pamet pao Snowden, njegova sudbina i šta sve može u ovom momentu zanimati tu neku strašnu agenciju za praćenje svega i svačega.

Lampice su mi se upalile, EUREKA

I tako je nastao HEPEK 2.0

Aplikacija za mobilni telefon ili ESP8266 wifi enabled dugme, transkontinentalni daljinski za puštanje vode iz vodokotlića i univerzalna budalaština koja locira natakarene po cijelom svijetu i objedinjuje ih i jednoj mapi natakarenih..

Da sve ovo ne bi ostalo u mojoj lokalnoj mreži, da bi uređaj s pravom mogao da imati karakter IOT uređaja te da bi uredno svako moje okidanje dugmeta za puštanje vode stiglo i prošlo kroz nadzor agencija koje to eventualno zanima, MQTT server sam morao postaviti u NYC.

Tako da podatak da puštam vodu prolazi kontinente i okeane i svi sretni :D

Sav soucecode za ESP8266, shema u eagle cad za izradu PCB-a kao i BOM fajl su dostupni na github-u.

Takođe i android aplikacija u slučaju da vas opensource hardware ne zanima previše.

Type

Lightning talk

Language

English

Speaker

speaker_img
Vedran Alajbegovic

10+ years PHP Developer, mostly freelancing. Wasting free time playing with IOT devices, Designing electronics devices and teaching others.

Organization

Conference partners

Gold sponsors

Bronze sponsors

Friends

Media